Luxury Guide

Moda, Stil, Lepota, Zdravje

Potovanja

Valencia

valencia pocitniceValencia je tretje največje špansko mesto, ki leži ob sredozemski obali Iberskega polotoka, sredi istoimenske pokrajine Valencie, kakšnih tristo kilometrov južno od Barcelone. Centralni del mesta obdaja izsušena rečna struga, ki je preurejena v park s številnimi znamenitostmi, igrišči, vrtovi, sprehajalnimi potmi in mostovi. Ima okoli milijon prebivalcev, njeno pristanišče pa je najpomembnejše pristanišče v Sredozemskem morju.

Pogosto zasenčena Valencia v korist Barcelone in Madrida je pravi koktejl impresivne arhitekture, lepih plaž, živahnih ulic in nočnega življenja s prijetnim pomanjkanjem gneče turistov. Idej za preživeti 5 dnevni oddih pa je neskončno – od kolesarjanja po obali, sprehajanja po španskih ulicah, poležavanja na plažah, do obiska Oceanographica, bikoborske arene, steze F1…

Infrastrukturo mesta predstavlja mreža avtobusov, metrojev, tramvajev in vlakov, neprestano pa je na voljo tudi taxi služba. Od leta 2010 pa je možna tudi izposoja javnih koles “Valenbisi”, ki se nahajajo na 275 postajališčih po mestu.

Valencia je moderno in živahno sredozemsko mesto, z mešanico impresivne arhitekture, lepih plaž, živahnih ulic in nočnega življenja …

Mesto ima dve peščeni plaži, La Malvarrosa in Las Arenas, s pestro izbiro različnih storitev, kot so bari, restavracije, reševalna služba, viseče mreže in senčniki ter športni objekti, ki so namenjeni odbojki in nogometu na mivki. Na plaži se pogosto odvijajo tudi razne prireditve.

Tipična specialiteta Valencie se imenuje Paella valenciana, katere glavne sestavine so riž, zelenjava in piščanec. Na mizah nikoli ne manjka tudi pršut in dobro špansko vino. Horchata je sladka osvežilna pijača, katere glavno sestavino chufas gojijo v nasadih province Alboraya. Valencia ima tudi svoj cocktail imenovan Agua de Valencia.

Valencia ima kot tretje največje špansko mesto tudi tretji največji španski klub. Mogoče zadnja leta res ni konkurenčen Barceloni in Realu, a ima še vedno ene najbolj zvestih navijačev na svetu.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj znamenitosti, ki jih morate obiskati, v kolikor se odpravite v Valencio …

KATEDRALA SVETE MARIJE
Catedral de Santa María predstavlja središče arhitehturne zgodovine Valencie, saj se v njej prepletajo romanski, gotski, romantični in baročni slog. V katedrali si lahko ogledate tudi umetnine Francisca Goye in domevno tudi pravi Sveti Gral. 

GLAVNA TRŽNICA
Mercado Central je ena najstarejših še obratujočih tržnic v Evropi, na kateri lahko najdete sveže sadje, zelenjavo, ribe ter ostale španske dobrote. 

MESTNA VRATA
Puertas de Serranos so ena izmed dvanajstih še ohranjenih obrambnih stolpov. Njihova prvotna naloga je bila obramba mesta, nato pa so služila kot glavni vhod ob raznih slovesnostih in obiskih kraljev.

GLAVNI TRG
Plaza del Ayuntamiento z eklektično arhitekturo in trikotno obliko se nahaja v samem mestnem središču. Na zahodnem delu trga stoji Mestna hiša, ki je bila razglašena za zgodovinsko-umetniški spomenik nacionalnega značaja. Nasproti stoji Glavna pošta z anteno, po kateri so nekoč pošiljali telegrame. Trg je v mesecu marcu glavno prizorišče slavja ob praznikih Las Fallas.

ARENA
Plaza de Toros je ena izmed večjih arhitekturnih in kulturnih znamenitosti mesta. Tekom leta je prizorišče različnih koncertov, shodov in kulturnih dogodkov.

GLAVNA ŽELEZNIŠKA POSTAJA
Estación del Norte je končna severna postaja monumentalnega značaja, znana po svojih bogatih ornamentih. Nahaja se v centru mesta poleg arene za bikoborbe in le 200 metrov od glavnega mestnega trga. V njeni neposredni bližini se nahajata tudi avtobusna postaja in postaja podzemne železnice.

KOLUMBOV TRG
Mercado Colón je eden izmed najznamenitejših modernističnih spomenikov mesta. Danes služi kot mondeno središče z mnogimi trgovinicami, restavracijami in kavarnami.

Hemisfèric – dvorana s 3D, IMAX in digitalnimi projekcijami.

Oceanogràfic – največji akvarij v Evropi, v katerem si lahko ogledate vse glavne morske ekosisteme planeta.

oceanografic valencia

Museo de las ciencias de príncipe Felipe – muzej znanosti 21. stoletja, ki na didaktičen in interaktiven način prikazuje evolucijo življenja, znanosti in tehnologije.

El Palau de les Arts Reina Sofía – umetniška palača kraljice Sofije je gostiteljica opernih, baletnih in glasbenih predstav.

Umbracle – belvedere z razstavnim prostorom, kjer si lahko ogledate mediteransko floro Valencie.

Ágora – večnamenska dvorana, v kateri se odvijajo kongresi, zborovanja, koncerti, razstave ter športne in modne prireditve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *