Luxury Guide

Moda, Stil, Lepota, Zdravje

Potovanja

Top 10 kubanskih atrakcij

kuba potovanjeKuba v 21. stoletju obljublja unikatnost v zvezi z vsem, kar je bilo tukaj mogoče doživeti do sedaj: gospodarsko revščino, veliko bogastvo kulture, vizualno zastarelost, pa tudi veliko arhitekturno veličastnost, kot tudi nekoliko zastrašujočo, vendar neverjetno lepo pustolovščino. Tu so nekatere izmed najbolj privlačnih dejavnosti in mest, ki resnično odražajo bistvo Kube in vse, kar ima ta edinstvena država za ponuditi:

1. Sprehod po znamenitem havanskem Malecón-u
Dolgi sprehodi poleg znanih Havana Malecón morskih zidov so ena izmed najbolj priljubljenih atrakcij za turiste. Malecón je idealen kraj za počitek, gledanje mešane kulture in številne turiste, ampak tudi za uživanje v čudovitem panoramskem pogledu na morje. Med drugim je Malecon ob sončnem zahodu, pa tudi v trenutkih, ko se na kubanskem nebu skozenj lomijo zadnji sončni žarki, to pravi kraj in idealen čas za dolge romantične sprehode.

2. Kubansko nočno življenje
Obisk na Kubi ne bi bil popoln brez raziskovanja kubanske nočne scene, ki ponuja veliko možnosti za nepozaben večer. V ponudbi je veliko diskotek, gledaliških prizorov, klubov, barov, prilagojenih turistom, kakor tudi tradicionalne restavracije in bari, ki so najboljši kraj za uživanje ob živi glasbi in salsi, predvsem pa je to idealna priložnost za “absorpcijo” celotne kubanske kulture. Mesti, kot sta Teatro Nacional de Cuba in Casa de la Musica v Havani, sta dva najbolj obiskana kraja za večer, ki se vam bo vtisnil v spomin za vse življenje.

3. Kubanski karneval
Morda je najboljši čas za obisk Kube ravno v juliju, saj lahko takrat doživite pravi srečni in nebrzdani duh, s katerim je Kuba znana po vsem svetu. Havana in Santiago de Cuba sta glavni mesti za “Carnaval” in tam lahko pričakujete prav vse – žive glasbene predstave, parade, plesne predstave in Kubance, oblečene v kostume, ki predstavljajo eksplozijo barv, sijaja in živahnosti. Tako Havana, kot tudi Santiago, sta dobri izhodišči za doživetje pustnih praznovanj: karneval v Santiago de Cuba, ki traja od 24. do 26. julija namreč pripravi neverjetne plesne spektakle in celotno pustno parado.

4. Uživanje na plažah
Sprostitev na plaži je zagotovo eden izmed najboljših načinov, da preživite svoje družinske počitnice z otroki. Čeprav ne sodijo med najbolj zanimive točke turistov, ki želijo doživeti karibske plaže, je znano, da je ravno Kuba kraj, v katerem se nahajajo nekatere izmed najlepših plaž na Karibih.

Cayo Coco in Varadero sta le dve izmed najbolj obiskanih plaž na Kubi, še posebej privlačni za turiste, ki želijo uživati v vodnih športih, kot so plavanje, smučanje na vodi, vožnja na banani ali potapljanje. Varadero, na primer, je najbolj priljubljena destinacija za poletne počitnice na Kubi zaradi svoje bližine same Havane (nahaja se le 45 minut vožnje z avtobusom stran), kristalno čiste plitke vode in čudovitih koral.

5. Obisk muzeja revolucije
Museo de la Revolucion je eden izmed najboljših muzejev na Kubi in tudi nasploh najboljše mesto za spoznavanje kubanske zgodovine in revolucije. Muzej predstavlja fantastične in pisane artefakte, kot so nogavice Che Guevare, Battistina pištola, časopisni članki, vojaška vozila in celo originalna ladja, s katero je Fidel Castro plul iz Mehike, da bi začel revolucijo na Kubi. Vse do najmanjše podrobnosti v muzeju dobesedno izžareva zgodovino, še ena dobra stran pa je ta, da imajo vsi eksponati pojasnila v angleščini, tako, da nihče ne bo prikrajšan za popolno spoznavanje kubanske zgodovine.

6. “Canopy tour”
Če ste pravi ljubitelj ekstremnih športov in adrenalina, je to pravi način, da se zabavate in doživite Kubo na drugačen način. Canopy tour in eko-turizem sta znana za Las Terrazas, rezervat biosfere, ki se nahaja približno 30 minut vožnje iz Havane.

7. Obisk tovarne kubanskih cigar
Cigare so eden izmed simbolov, po katerem je Kuba znana po vsem svetu, hkrati pa le-te morda predstavljajo tudi najboljši “spominek”, ki ga lahko podarite svojim prijateljem ali družinskim članom, če kadijo, ali ne. V Havani se nahajata dve največji tovarni kubanskih cigar, zato je obisk Havane neizogiben tudi zaradi tega razloga. Real Fabrica de Tabacos Partagas (Partagas Factory) je glavna tovarna za izdelavo cigar v državi, kjer lahko vidite, kako se naredijo slavne Cohiba cigare.

8. Jamarstvo
Če je jamarstvo vaša strast, vam bo zagotovo veliko pomenila informacija, da je Kuba dom številnih zanimivih jam, ki jih lahko obiščete v sklopu organiziranih ogledov. Nekatere izmed njih so Bellamar, Santo Thomas in Indio jama. Bellamar jame v mestu Mantazas so pravi kubanski zaklad, ki jemlje dih zaradi svojih lepih kristalov in kamnitih sten. Tako Santo Thomas, kot tudi Indio jame, se nahajajo v bližini Vinariles-a, le-te pa zagotovo niso vredne nič manj pozornosti.

9. Obisk Otoka mladosti
Približno 100 km južno od celinskega Isla de la Juventud (Otok mladosti), ki je največji izmed 300 otokov, ki sestavljajo smaragdni arhipelag de los Canarreos. Otok je v obliki točke, razteza pa se vse od otoške prestolnice, Nueva Gerona do kraja, ki je fantastičen za potapljanje – Punta Frances. Ta otok je bil nekoč zbirališče piratov, danes pa se številno prebivalstvo v glavnem ukvarja s pridelavo manga in citrusov. Poleg tega se razvoj tega počasi, oz. skoraj nič ne premika, tako, da vas ne sme presenetiti dejstvo, da na cestah, kjer se vozijo avtomobili in druga sodobna vozila zagledate kočijaža, ki počasi upravlja kočijo s konji.

10. Začinjena hrana in kultura mesta Baracoa
Čez hrib in daleč na vzhodnem robu pokrajine Guantanamo, leži osamljen kraj Baracoa – majhno, vendar zgodovinsko pomembno naselje, ki izstopa iz standardnih kubanskih običajev, tako s svojo negotovo atlantsko klimo, kot tudi z ekscentričnim lokalnim prebivalstvom in neizprosno željo, da bi bili drugačni. Tu boste lahko uživali v izobilju kokosovih palm in lokalnih bendov, ki igrajo tradicionalni intrument kiriba, a prvo morate začutiti posebne okuse bogatejše, bolj začinjene in domiselne jedi, imenovane Cucurucho, ki naj bi bila sladica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *