Ričet

Za pripravo ričeta, ki spada med klasične tradicionalne enolončnice boste potrebovali kar nekaj časa. V nadaljevanju si preberite kako pripraviti ričet? Sestavine za pripravo ričeta: 200 g ješprenja, 1 čebula, 3-4 krompirje, 2 korenja, 4 stroki česna, olivno olje, 1 pločevinka naturetinega fižola (približno 200 g odcejenega fižola), 1 par kranjske klobase, sol, poper, sesekljan peteršilj. Postopek priprave ričeta: ješprenj prelijemo z vodo in pustimo, da se namaka vsaj dve uri ali še bolje – preko noči. Korenje, krompir in čebulo olupimo in narežemo na kocke.

V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni dodamo korenje in krompir. Počasi kuhamo na zmernem ognju. Po nekaj minutah dodamo odcejen ješprenj in zalijemo 1 – 1,5 l vode. Ričet začinimo z lovorjevim listom in majaronom. Pokrijemo posodo in kuhamo pol ure. V ričet dodamo kranjsko klobaso, sol in poper ter žličko mlete rdeče paprike. Kuhamo še približno pol ure. Nato dodamo odcejen fižol iz pločevinke in kuhamo še 10-15 minut. Ko je ričet skuhan, vmešamo vanj sesekljan peteršilj. Ričet ponudimo s kruhom.

Koliko pa stane ričet v slovenskih gostilnah? Na spletnih straneh smo preverili cene ričeta. V kolikor ga naročite v času malic, boste za porcijo ričeta s kranjsko klobaso ali pa s prekajenimi rebri odšteli od 5-6 evrov. Kot glavna jed pa se cena ričeta v gostilnah giblje od 8 do 12 evrov. Običajno gostilne ponujajo pri naročilu izbiro: ričet z mesom ali brez mesa. V kolikor izberete ričet brez mesa je cena nekoliko nižja. V nekaterih gostilnah je v ceno ričeta vključen tudi kruh. Eta iz Kamnika ponuja tudi že pripravljen ričet v pločevinkah. Cena 830 g porcije v trgovinah se giblje okoli 3€. V Mercatorju stane npr. 2,99 €, v Tušu pa ga dobite že za 2,75 €. Priprava ričeta iz trgovine je sila enostavna saj ga je potrebno samo dobro pogreti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *