Najboljše evropske destinacije za ljubitelje vina

Tradicija vinarstva je stara toliko, kot civilizacija sama … Zgodovina evropskega vina sega v čas starih Grkov, približno od 8. – 6. stoletja pred našim štetjem, ko so ljudje začeli gojiti oljke in vinsko trto. Vino je veljalo za pijačo elite v antični Grčiji, nato pa je v rimskem času postalo priljubljeno in dostopno vsem. Danes je pridelava vina postala velika industrija in številne države na svetu se le-tega poslužujejo. Evropa ima pomembno vlogo pri proizvodnji svetovnega vina, z 2/3 proizvodnjo, ki prihaja iz “stare celine.” Top 3 evropski proizvajalci so Francija, Italija in Španija. Vsi trije imajo skupaj približno 80% proizvodnje vina.

To je top 10 držav, kjer ne smete  zamuditi degustacije vina:

1. Burgundija, Francija
Le 100 kilometrov od Pariza se nahaja Burgundija – odlična vinska regija. Nasadi vinskih trt so večinoma majhni, ​​tako, da je tudi sama proizvodnja vina manjša. Burgundija ima lepe pokrajine in majhne srednjeveške vasi. Rdeče vino je večinoma narejeno iz modrega pinota, belo pa iz chardonnay vrste grozdja. Pet glavnih regij, v katerih je vino pridelano: Chablis, Côte d’Or, Sancerre, Macon in Beaujolais. Lokacija je idealna za obisk, če svoj dopust preživljate v Parizu.

2. Toskana, Italija
Starodavni Etruščani so ugotovili zdravstvene koristi vina in oljčnega olja že pred celo tisoč leti. Toskana je veliko območje, ki zajema številne različne regije vina in podnebne razmere. Obstaja samo ena stvar, ki je enaka v vseh regijah, to je izbor sort grozdja. Sandjoveze je glavno rdeče grozdje, medtem, ko je glavna bela sorta Trebjano. Italijanski najlepši vinogradi se nahajajo med griči v tej regiji. Tukaj ne pozabite poskusiti svetovno znanega vina – Santi.

3. La Rioja, Španija
Španija je tretja največja proizvajalka vina na svetu. Poleg čina velike vrednosti, do zelo prestižnega vina, ima Španija odlično kulinariko in kulturno bogastvo. Rioja se nahaja v osrednji – severni Španiji, poleg reke Ebro in ima vse: dobro in lepo arhitekturo, čudovite ljudi, gastronomijo in naravne lepote.

4. Dolina Moselle, Nemčija
Moselle je ena izmed 13 uradnih regij vina v Nemčiji in vodilnih v smislu mednarodnega ugleda. Približno 60% vina je belo vino, ki je pridelano tukaj. Najboljša mozelska vina so ena izmed najboljših belih vin na svetu. Rizling in Muller-Thurgau vina so bogata z okusom in eleganco. Poleg degustacije vina ima dolina Moselle veliko za ponuditi: kolesarjenje na rečnem bregu, jadranje, sprehodi po starih kamnitih gradovih in dvorcih…

5. Dolina Douro, Portugalska
Ta država je znana po svojem rdečem vinu visokega razreda, največ pa po Port vinu. Douro regija je ena izmed najbolj divjih, goratih in neravnih regij, ki se nahajajo na bregovih reke Douro. Prav tako je pod zaščito UNESCO-ta. Tukaj si lahko ogledate gradove, doživite križarjenje po reki, poskusite znane jedi in pijete posebna nagrajena vina.

6. Avstrija
Čeprav Avstrija ni prva stvar, ki vam pride na pamet, ko gre za vino in počitek, je država, ki omogoča briljantno, svetovno razredno suho belo vino od Rizlinga, pa do Grüner Veltliner-ja. Razlog, zaradi katerega avstrijska vina niso tako znana je ta, da njihov domači trg kupi najboljše steklenice. Avstrija ima lepe naravne kraje, Dunaj pa je čudovito glavno mesto z zgodovino in lepo arhitekturo.

7. Bordeaux, Francija
Buren posel izvoza vina se je začel v sredini 12. stoletja in se nadaljuje še danes. Bordeaux se nahaja na obali Atlantika in uživa v pomorskem podnebju ter je dom najbolj znanih rdečih vin, kot so Saint Emilion, Medoc in Pomerol.

8. Kefalonija, Grčija
Gorat otok Kefalonija je znan kot najpomembnejši otok, na katerem nastajajo grška vina “novega sloga.” Vino je bilo vedno pomemben del kulture in sega vse do antičnih časov. Edinstvenost grških vin leži v posebnih okusih, ki prihajajo iz lokalnih sort grozdja, od katerih jih je približno 300 vrst.

9. Madžarska
Ta majhna vzhodno evropska država proizvaja svetovno znano vino – Tokaji aszú. Obstajajo suha Tokaji aszú vina, ki počasi postajajo vse bolj priljubljena v zadnjih desetih letih. Ta regija vina se nahaja v severovzhodnem delu države, do nje pa se enostavno pride iz Budimpešte. Vsakoletni praznik vina poteka v prelepem gradu Buda, v glavnem mestu in je odlična lokacija za poskušanje odličnih vin.

10. Valdepenas, Španija
Valdepenas se nahaja južno od Kastilja-La Mancha, v osrednji Španiji in je manjše območje, kjer se goji grozdje in nastaja vino. Valdepenas je dobro znan po svojih kakovostnih vinih, ki so najbolj cenjena v Španiji. Raziščite ravne travnike, “pikčaste” mline na veter in sledite stopinjam Don Kihot-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *