Luxury Guide

Moda, Stil, Lepota, Zdravje

Business

Porazdelitev infrardečih grelnih žarkov v prostoru

Ko so infra paneli nameščeni na stene ali strop, bo infrardeče sevanje oziroma oddajanje toplote potovalo pod kotom 45 stopinj, v vseh smereh. Da bi lahko učinkovito ogreli kar največjo površino v prostoru, moramo IR toplotne plošče tudi ustrezno namestiti. IR toplotne plošče zato ne smemo namestiti v kote ali pa preveč blizu druge stene, ki jo želimo tudi primerno ogreti. V nasprotnem primeru bomo zapravili potencialno koristno toploto, ki bi s pravilnim pozicioniranjem IR toplotnih teles ogrela optimalno površino v prostoru. Pri tem se je dobro ravnati po tem, da je infra panele na splošno najbolje namestiti na sredino posamezne stene in ne preblizu drugih sten, ki nimajo nameščenih IR grelnih plošč.

Ustrezna namestitev IR toplotnih plošč za optimalno ogrevanje

Infra paneli z močjo 300 in 350 vatov morajo biti od tal oddaljeni vsaj pol metra, večje plošče s 600 vati pa morajo biti od tal oddaljene vsaj en meter in pol. Ko bodo IR grelne plošče vklopljene, bodo infrardeče sevanje oddajale približno tri metre v vse smeri.

Če se odločimo, da bomo infrardeče toplotne plošče namestili na stene in ne na stop, jih poskusimo namestiti čim višje. Če jih bomo postavili prenizko, tvegamo, da bo pohištvo v neposredni bližini preprečilo oziroma blokiralo infrardeče oddajanje toplote. To pa bo vsekakor omejilo cono ogrevanja in preprečilo optimalno porazdelitev infrardečih grelnih žarkov v prostoru.

IR toplotne plošče v središču ogrevanega prostora

Če so v neposredni bližini IR toplotnih plošč postavljeni določeni predmeti, tedaj ti predmeti ovirajo učinkovito oddajanje toplote, še preden le-ta pride do svojega cilja. Da bi lahko kar najbolj izkoristili infrardeče toplotno sevanje v prostoru, je potrebno infra panele namestiti v sredino prostora.

Če pa je prostor večji in zanj potrebujemo več IR toplotnih plošč, tedaj jih moramo v prostoru tudi enakomerno razporediti. IR grelne plošče morajo biti nad sedečimi površinami, zato da ne bi bile zasenčene z ostalimi predmeti. Prav zato je pozicioniranje IR grelnih plošč na stropu najbolj priljubljena izbira postavitve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *