Spletna stran Luxury Guide uporablja piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani se strinjate z našo politiko uporabe spletnih piškotkov. Se strinjam

Business

NAJBOGATEJŠI MODNI OBLIKOVALCI

Predstavljamo vam najbolj uspešne modne oblikovalce, ki imajo v denarnici nekaj milijard dolarjev … 

10.,9.,8. Sara Blakely - 1 milijarda dolarjev
Sara Blakely je začela svojo pot do milijarderke, ko je bila stara 29 let. Takrat je imela službo, kjer je prodajala faks naprave od vrat do vrat in ni bila zadovoljna s hlačnimi nogavicami, ki jih je morala nositi. Tako se je odločila, da ustvari nekaj veliko boljšega. Ni imela formalne izobrazbe na področju patentiranja, oglaševanja ali podjetništva, vendar ji je vseeno uspelo skreirati imeprij, ki je bil zanovan na kakovosti njenih izdelkov. Le-te podpira tudi Oprah Winfrey. Čeprav se je njeno podjetje izrazito povečalo, je še vedno precej zasebno, kar se ji je večkratno obrestovalo.

10.,9.,8. Tory Burch - 1 millijarda dolarjev
Tory Burch se je rodila v premožni družini in je imela lažji razvoj kariere, kot kateri koli drugi modni mogul. Diplomirala je na univerzi v Pensilvaniji, na področju umetnostne zgodovine, nato pa se je preselila v New York, kjer je delala za Vero Wang in Polo Ralph Lauren. V letu 2004 je pričela graditi svojo blagovno znamko, ki je imela takojšen uspeh, z močno podporo Oprah Winfrey. Sedaj je milijarderka in filantropinja, uvrstila pa se je na 79. mesto Forbesovega seznama najvplivnejših žensk na svetu.

10.,9.,8. Michael Kors - 1 milijarda dolarjev
Nekdanji model se je rodil v New Yorku, modni talent pa je kazal že od zgodnjega otroštva, saj je bil zelo zgodaj izpostavljen v svetu mode. Z desetimi leti je dizajniral oblačila in jih prodajal v kleti svojih staršev. Že pri 16 letih se je vpisal na Fashion Institute of Technology v New Yorku. Kot vsi uspešni modni oblikovalci, je hitro obupal nad tem in se odločil, da se bo zanašal le na svoj talent in sposobnosti. Sprva je prodajal svoje modele v majhnem butiku iz Bergdorf Goodmana, vse dokler ga ni opazil direktor te luksuzne modne hiše. Vendar pa Kors ni imel nobenega uspeha na tem področju. Leta 1993 je namreč šel v stečaj, vendar si je s trudom in trdim delom opomogel in postal eden izmed najbogatejših oblikovalcev.

7. Aerin Lauder - 1.3 milijarde dolarjev
Dedinja Estee Lauder premoženja ni bila zadovoljna s premoženjem podjetja, ki so ga osnovali njeni stari starši. Prav tako ni hotela sodelovati v poslu kot član uprave, tako kot ostali člani njene družine. Namesto tega je postala direktor stila in podobe podjetja in lansirala svojo blagovno znamko (imenovano Aerin), ki se ukvarja s proizvodnjo kozmetike, parfumov, modnih dodatkov, nakita, obutve in oblačil. Je še ena znana oblikovalka iz našega seznama, ki je obiskovala University of Pennsylvania, smer komunikacije. Njena izobrazba ji je prinesla zelo spoštovan ugled v svetu mode.

6., 5. Domenico Dolce - 1.6 milijard dolarjev
Domenico Dolce, ki prihaja iz Sicilije, je starejša polovica enega izmed največjih in najbolj spoštovanih partnerstev v svetu mode: Dolce & Gabbana. Kot veliko drugih vladarjev v modni industriji, je Dolce zapustil šolo dizajna, po tem ko je spoznal, da se ni naučil ničesar novega. Glede na to, kako se je situacija razvila v njegovem primeru, lahko rečemo, da to ni bila napaka. Ko je tekom osemdesetih let delal v Milanu kot asistent oblikovalca, je spoznal Stefana Gabbano, s katerim je ustanovil partnerstvo, ki je še danes zelo donosno. Njihovo podjetje je znano po izdelavi oblačil in kostumov, ki jih slavni obožujejo, sodelujejo pa tudi pri ustvarjanju odrskih oblek za potrebe številnih filmov.

 

6., 5. Stefano Gabbana - 1.6 milijard dolarjev
Druga polovica dueta Dolce & Gabbana je Stefano Gabbana, ki je po rodu iz Milana, v modni svet pa je vstopil po tem, ko je Domenica Dolce-ja srečal v klubu. Ta modni par je svojo prvo kolekcijo predstavil leta 1985, vendar je pravi zagon uspeha imel v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja, predvsem po zaslugi partnerstva z Madonno. 

4. Renzo Rosso - 3.1 milijarda dolarjev
Rojen je v Benečiji, v severovzhodni italijanski pokrajini, precej dalečod svetovne modne prestolnice, oz. Milana. Renzo Rosso je svoje premoženje ustvaril na alternativnem področju - na kavbojkah. Njegova znana blagovna znamka Diesel je dobila ime iz goriva, ki je bilo popularno v času naftne krize v sedemdesetih letih, ko je bilo podjetje ustanovljeno. Danes je blagovna znamka, ki se poleg jeansa ukvarja s še veliko večstvarmi in ima v lasti več manjših modnih hiš, kot so Marni ali Viktor & Rolf.

3. Miuccia Prada - 4.2 milijardi dolarjev
Najmlajša hči Mary Prada, ustanoviteljice istoimenske italijanske družbe - Miuccia Prada, je prevzela podjetje leta 1978 ter nadzorovala njegov razvoj v svetovno priznano modno znamko. Velik del svojega uspeha in uspeha svoje blagovne znamke pripisuje svojemu partnerstvu s Patriciom Bertelijem, ki nadzoruje vse vidike poslovanja, tako da se lahko ona osredotoča na ustvarjanje kreativnih stvari. Je zelo uspešna podjetnica in ima svojo lastno modno blagovno znamko Miu Miu, ki je namenjena ljudem z avantgardnim okusom in prefinjenim novim trendom.

2. Ralph Lauren - 6.9 milijard dolarjev
Ralph Lauren se je rodil v Bronxu v New Yorku in je že v otroštvu sanjal, da bo postal milijonar. Vendar pa je začel z majhnimi koraki - svojim sošolcem je prodajal kravate, ki jih je sam naredil in to je delal do sredine dvajsetih let. Njegov evropski stil je opazila luksuzna veleglagovnica Neiman Marcus, ki je kmalu postala njegova prva pomembnejša stranka. Kmalu zatem je ustanovil lastno podjetje - leta 1967. Polo Ralph Lauren je danes zelo močan del modnega stroja, z letnim dobičkom v višini 7.5 milijard dolarjev.

1. Giorgio Armani - 7.5 milijard dolarjev
Italijanski modni imperij je osnoval Giorgio Armani leta 1975. Ime tega oblikovalca je postalo sinonim za modo. Le-ta je bil sicer študent medicine, ki je nekaj časa preživel v vojski. Kasneje se je zaposlil v veleblagovnici v Milanu. Njegove izkušnje, ki so se začele na samem dnu lestvice, so se izkazale za zelo dragocene - njegov talent je bil hitro prepoznan in tako je začel delati kot oblikovalec. Najprej je delal v Nino Cerruti butiku, nato pa je honorarno, s krajšim delovnim časom, sčasoma pa je ustanovil lastno podjetje. Le-to je zdaj veliko večkot le podjetje - to je pravi modni imperij.

Povezane teme
X